• Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Di-Woe 20:00 - 22:00

Over het orkest

St. Radboud - een eeuwige melodie

In 2014 vierde muziekvereniging St. Radboud uit Schiedam-Kethel haar 125-jarig bestaan. Onder het motto "een eeuwige melodie" is de vereniging actief in Schiedam en omstreken. De laatste 25 jaar niet alleen als harmonieorkest, maar ook met een eigen koor en leerlingenorkest.

Het verhaal begon als volgt; hoe in 1889 enkele Limburgse arbeiders bij de bouw van de St. Jacobuskerk in Kethel de plaatselijke bevolking enthousiast maakte voor het muziek maken. Zo werd op 29 november van dat jaar de Rooms-Katholieke muziekvereniging St. Radboud opgericht. In het jaar 2015 is St. Radboud nog steeds een begrip in Schiedam en omstreken en bestaat het ledental niet louter meer uit plaatselijk roomse inwoners.

De harmonie van St. Radboud is met zo'n 50 mannen en vrouwen een modern blaasorkest, waarin alle instrumenten zijn vertegenwoordigd in zowel de hout- als koperblazersgroepen. De harmonie werd ooit kampioen van Zuid-Holland en was helaas genoodzaakt deelname aan het landskampioenschap af te zeggen. Sinds 1975 speelt de harmonie in de hoogste regionen van de landelijke amateur-blaasmuziek.

Het harmonie-orkest van St. Radboud, ook wel groot-orkest genoemd, heeft in 2001 van zich laten horen tijdens deelname aan de concertwedstrijden van het Wereld Muziek Concours (WMC) te Kerkrade. Voor het eerst in de geschiedenis heeft het orkest deelgenomen aan hét amateur-muziekfestival ter wereld en aldaar laten zien op hoog niveau en op een professionele wijze te musiceren met als resultaat een 1e prijs in de tweede divisie!

De veelzijdigheid van het blaasorkest was reeds in het jaar 2000 getoond met een eigen muzikale productie, de Schiedam Proms. In deze ‘moderne klassieker' gaf het orkest met een popband, koor en solisten een nieuw visitekaartje af met een avondvullend programma met bekende hits, popmuziek en mooie klassiekers. Het evenement beleefde in 2014 de 7e editie met twee fantastisch geslaagde avonden in de sporthal Margriet met ruim 2000 bezoekers.

Daarnaast is St. Radboud bekend van het jaarlijkse 'Concert aan de Schie' een verrassend theaterconcert met muziek en beeld, zang en dans; ook het evenement Stad als Film werd een succes dankzij de perfecte combinatie van muziek en beeld met de klassieker Modern Times van Charlie Chaplin. Ook het evenement 'Kerst in Kethel' met een concert in en om de Dorpskerk in Kethel trekt veel publiek. Daarnaast organiseert de vereniging al 30 jaar in de maand september in Schiedam-Kethel het "Nederlands Kampioenschap Tonnetje Steken" met vele attracties voor jong en oud.